Tylko harmonijna współpraca pozwala osiągnąć sukces.
Mięso drobiowe jest najzdrowszym źródłem białka zwierzęcego, dlatego jego produkcja i konsumpcja stale rosną.
Zdrowe mięso drobiowe pochodzące od zdrowych indyków jest gwarancją ludzkiego zdrowia, a na straży tego ostatniego stoimy my - lekarze weterynarii, ale i - co nawet ważniejsze - hodowcy drobiu.
Tylko harmonijna współpraca pozwala osiągnąć sukces.
Na początek kilka słów o zabiegach dezynfekcyjnych wykonywanych w kurniku w okresie przerwy technologicznej.
Otóż po zakończonym tuczu ptaków, najważniejsze jest dokładne opróżnienie i posprzątanie budynku oraz konsekwentne realizowanie programu oczyszczania i dezynfekcji. Właściwie przeprowadzona dezynfekcja ma na celu zmniejszenie zagrożenia infekcją poprzez redukcję drobnoustrojów chorobotwórczych w środowisku poniżej bezpiecznego poziomu. Właściwie przeprowadzona dezynfekcja dzieli się na następujące etapy:
Optymalne warunki środowiskowe, obok żywienia, decydują o zdrowiu ptaków i opłacalności ich hodowli. Składają się na nie odpowiednia temperatura, wilgotność, ruch powietrza, szkodliwe domieszki gazowe, zapylenie, hałas i oświetlenie.
Pliki:
Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.
Administrator Danych, Polityka Prywatności.