Zdrowe mięso drobiowe pochodzące od zdrowych indyków jest gwarancją ludzkiego zdrowia.
Mięso drobiowe jest najzdrowszym źródłem białka zwierzęcego, dlatego jego produkcja i konsumpcja stale rosną.
Zdrowe mięso drobiowe pochodzące od zdrowych indyków jest gwarancją ludzkiego zdrowia, a na straży tego ostatniego stoimy my - lekarze weterynarii, ale i - co nawet ważniejsze - hodowcy drobiu.
Tylko harmonijna współpraca pozwala osiągnąć sukces.
W nowoczesnym chowie drobiu szczepienia odgrywają kluczową rolę. Skuteczny program szczepień, gwarantujący znacznego stopnia zmniejszenie strat finansowych związanych z zachorowalnością i śmiertelnością ptaków na skutek czynników zakaźnych, musi opierać się na systematycznej analizie warunków zootechnicznych fermy i doskonałym programie monitorowania serologicznego stada.
U drobiu stosuje się szczepionki żywe i inaktywowane. Te ostatnie zawierają wysoką dawkę inaktywowanych antygenów w kombinacji z adiuwantem olejowym i dostrczają wysokiego poziomu przeciwciał. Podaje się je drogą iniekcyjną. Z kolei szczepionki żywe podaje się drogą aerolozolową, w wodzie do picia, w postaci kropli do oka, a także iniekcyjnie. Użycie odpowiedniej szczepionki zależy od sytuacji epizootycznej fermy.
Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.
Administrator Danych, Polityka Prywatności.